Πρόσφατες ειδήσεις

Η πορεία των εμβολιασμών στις Κυκλάδες

Καλά και κακά νέα όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα κυρίως όμως στις Κυκλάδες που μας αφορά άμεσα… Με βάση την χθεσινή ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών . Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει από το τέλος Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται από άτομα 18 ετών και άνω. Ο έλεγχος των δεδομένων από την ελληνική επιτροπή ήταν ενδελεχής και το συμπέρασμα ήταν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ανοσογόγο και προστατεύει όλους τους εμβολιαζομένους. Βοηθάει δε να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και προστατεύει και από την ήπια νόσο.

Μάλιστα, στη τελευταία μελέτη που έγινε, απέδειξε ότι με μία δόση μειώνεται ο κίνδυ

νος κατά 80%. Και σε αυτή την περίπτωση έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών.

Με τα νέα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τη σύστασή της και πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες, και στους άνω των 65 ετών. Και έγινε επίσης γνωστό ότι μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων Α, δηλαδή εκείνες με τα πιο βαριά νοσήματα και θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69.

Μέχρι τώρα έχουμε  1.158.386 εμβολιασμούς (την Τρίτη έγιναν 32.326) ενώ περίπου 780.000 (σ.σ.780.538) έχουν κάνει την πρώτη δόση (26.901 έγιναν χθες), ενώ 377.848 είναι αυτοί που έχουν κάνει και τη 2η δόση, άρα το ¼ των πολιτών είναι σε κατάσταση … ασφαλείας

Πως είναι η κατάσταση στις Κυκλάδες

Τι γίνεται όμως στις Κυκλάδες; Το πρόβλημα είναι ότι για μία ακόμη φορά δεν έχουμε εμβολιασμούς σε νησιά όπως η Μύκονος, η Τήνος, η Άνδρος και η Πάρος… Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι «γιατί έχουμε αυτή την αδυναμία εμβολιασμών; Δεν υπάρχει ζήτηση;»

Κι ενώ την Δευτέρα είχαμε 244 εμβολιασμούς σε πέντε εμβολιαστικά κέντρα (Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλο και Κέα – Κύθνος) ανάλογη κίνηση είχαμε και χθες. Απλά χθες Τρίτη 9 Μαρτίου έγιναν 200 εμβολιασμοί και έτσι έχουμε φτάσει συνολικά σε 7209 στο σύνολο των Κυκλάδων και στους 4309 όσον αφορά την 1η δόση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έγιναν μόλις 8 εμβολιασμοί για τη 2η δόση (σε Νάξο – Σαντορίνη και Κέα)…

Όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα, οι περισσότεροι εμβολιασμοί χθες έγιναν στη Σαντορίνη (66) ενώ η Κέα – Κύθνος αρχίζει σιγά σιγά να πιάνει τους 100 εμβολιασμούς (98 για την ακρίβεια)… Σύρος, Νάξος και Σαντορίνη έχουν περάσει τα … ψυχολογικά όρια των 2.000 και 1000 εμβολιασμών αντίστοιχα.

Και βέβαια θα επαναλάβουμε την απορία μας; Γιατί δεν έχουμε εμβολιασμούς σε Τήνο, Άνδρο, Μύκονο και Πάρο…

Δείτε αναλυτικά τι έγινε έως και την 9η Μαρτίου (σε παρένθεση η εικόνα της χθεσινής ημέρας)