Πρόσφατες ειδήσεις

“Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”: «Η καρδιά μας πλημμυρίζει με περισσότερο πείσμα»Τη “μαύρη” επέτειο ενός χρόνου, από την δίωξη των 100 Τηνίων πολιτών, που μαζί με πολλούς ακόμη διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, θυμάται η Τήνος.

Με το σύνθημα “είμαστε ακόμη εδώ”, το κίνημα πολιτών “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών” δίνει το στίγμα, πως παρά τις όποιες διώξεις, την καταστολή και τις απαγορεύσεις με πρόσχημα την πανδημία, οι Τηνιακοί πολίτες θα συνεχίσουν να διεκδικούν το ίδιο ένθερμα, την παύση των εργασιών για την εγκατάσταση των ΑΠΕ, έως ότου η χωροθέτησή τους αναθεωρηθεί έπειτα από ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

«Η καρδιά μας πλημμυρίζει με περισσότερο πείσμα»

Τιμώντας τον ένα χρόνο από τις διώξεις, το κίνημα πολιτών “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η σημερινή μέρα μας ξυπνά μνήμες τόσο δυνατές που δύσκολα ξεχνιούνται.

Ξημερώνει 11 Φεβρουαρίου 2020 στην Τήνο. Στο νησί βρίσκονται ήδη, χειμώνα καιρό, ενισχυμενες αστυνομικές δυνάμεις. Η είδηση ότι θα πέσουν τα μπετά των βάσεων δεν άργησε να φτάσει. Ο λαός της Τήνου συνειδητοποιημένος και πλήρως αποφασισμένος αδυνατεί να δεχτεί το οποιαδήποτε σχέδιο, οποιουδήποτε επενδυτή, που στόχο έχει την υποβάθμιση του τοπίου και της φύσης γενικότερα. Ο αγανακτισμένος και μάχιμος τηνιακός λαός ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μονάδες καταστολής. Η πρώτη μάχη δόθηκε στους μύλους Υστερνίων και οι μπετονιέρες δεν συνέχισαν την πορεία τους. Μία μάχη είχε κερδηθεί.

Ήταν νωρίς το πρωί και Φεβρουάριο μήνα το κρύο ήταν αρκετό. Ο κόσμος ήταν πολύς και αποφασισμένος. Τριγύρω αστυνομικοί με κράνη, γκλοπ, ασπίδες περιφρουρούσαν και προσπαθούσαν να ελέγξουν τη μάζα. Εικόνες τόσο αντιφατικές μεταξύ τους σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο, λίγα μέτρα μακριά από ένα χωριό σε ένα «άγιο» νησί. Το τοπωνύμιο «Πολέμου Κάμπος» αποκτά σάρκα και οστά.

Μέσα στο γενικό αυτό κλίμα πίεσης, αγωνίας και αγανάκτησης πληροφορούμαστε για τον θάνατο ενός πολύ καλού φίλου, συμπαραστάτη και πρωτεργάτη στον αγώνα κατά των αιολικών, του Δημήτρη Παυλάκη. Η θλίψη ζωγραφίζεται στα πρόσωπα όλων. Αργότερα την ίδια χρονιά στη μνήμη του Δημήτρη Παυλάκη αφιερώθηκε η συμμετοχή της Τήνου στην πανκυκλαδική κινητοποίηση (Μάιος 2020), καθώς επίσης και πεζοπορία στο οροπέδιο "Πολέμου Κάμπος" (Αύγουστος 2020). Ο Δημήτρης Παυλάκης ήταν γνωστός για τη δράση του κατά των αιολικών και για τη γενικότερη συνεισφορά του στο κίνημα πανελλαδικά. Η Τήνος ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του και η συμβολή του στον αγώνα της, έφερε καρπούς που ο ίδιος δυστυχώς, δεν έζησε για να καμαρώσει.

Από τις 11 Φεβρουαρίου του 2020 μέχρι και σήμερα, η Τήνος έδωσε και δίνει τον δικό της αγώνα κατά των αιολικών. Για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας όπως και των υπολοίπων που ακολούθησαν, όσοι άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην διαμαρτυρία, διώκονται από την εταιρεία εγκατάστασης και από την ελληνική αστυνομία με μηνύσεις, αγωγές και δικαστήρια, σε μία προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται «στο ειδώλιο του κατηγορούμενου» πάνω από εκατό άτομα επειδή έλαβαν μέρος σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, ζητώντας την προστασία του νησιού.

Από την άλλη, έχει γίνει πια ξεκάθαρο με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι ολόκληρο το σύστημα στηρίζει τις σκανδαλώδεις αυτές επεμβάσεις ακόμη και όταν παρανομούν. Αδιαφορώντας πλήρως για την βούληση της τοπικής κοινωνίας και τις ολοένα και περισσότερες τεκμηριωμένες αντίθετες φωνές, εκμεταλλεύεται τις υγειονομικές υποτίθεται απαγορεύσεις της δύσκολης αυτής περιόδου, προκειμένου να προχωρήσουν οι "επενδύσεις".

Όχι! Δεν είναι εγκληματίες οι κάτοικοι του νησιού που αγωνίζονται για να το προφυλάξουν από την επέλαση βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεων. Δεν είναι εγκληματίες για να κατηγορούνται και να διώκονται άνθρωποι που έχουν καταλάβει ότι η «μπίζνα» των ανεμογεννητριών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια "πράσινη" απάτη.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Δημήτρη Παυλάκη και ένα χρόνο μετά την πρώτη νίκη του κινήματος, βρισκόμαστε πιο σοφοί και πιο δικαιωμένοι. Στην «πλάτη» μας μπορεί να μας «βαραίνουν» οι αγωγές και οι μηνύσεις, όμως το μυαλό μας κι η καρδιά μας πλημμυρίζει με περισσότερο πείσμα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε ακόμη εδώ.»

«Είναι αθώοι και δικαιούνται συγχαρητήρια»

Τη στήριξή του στον αγώνα των Τηνιακών ανακοίνωσε και το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, τονίζοντας ότι «θα είμαστε δίπλα τους, μοιραζόμενοι την αγωνία τους για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Τήνο».

Εν όψει της δίκης, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου, το Παρατηρητήριο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα ενάντια στις διώξεις:

«Οι διώξεις του λαού της Τήνου για την προσπάθειά του να διαφυλάξει το νησί απέναντι στην επίθεση των “πράσινων επενδυτών” κλιμακώνονται.

Έως τώρα έχουμε δει στην Τήνο:

- Κλήσεις για καταθέσεις στο Λιμεναρχείο, σε όσους βρέθηκαν στο λιμάνι της Τήνου στις 18 και στις 19 Δεκεμβρίου 2019

- Επανειλημμένες ανήκουστες απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, από την Αστυνομία (εκτός περιόδων lockdown), για την διευκόλυνση της εταιρείας

- Αναγνώριση και καταγραφή προσωπικών στοιχείων από τους αστυνομικούς του ΑΤ Τήνου για πάνω από εκατό ανθρώπους που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες

- Πρωτοφανή βίαιη καταστολή από την αστυνομία και κράτηση εννέα πολιτών για πάνω από δέκα ώρες στις 20 Μαΐου 2020

- Αγωγή της εταιρείας σε εκατό κατοίκους με την οποία ζητά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ,

- Μηνύσεις από την εταιρεία αλλά και αυτεπάγγελτες διαδικασίες που οδηγούν σε δικογραφίες που φτάνουν στον εισαγγελέα

- Κλήσεις εβδομήντα ενός ανθρώπων σε απολογία, για μια ειρηνική διαμαρτυρία στις 11 Φεβρουαρίου 2020

- Πρόστιμα για παράνομη μετακίνηση από το Λιμεναρχείο Τήνου και το ΑΤ Τήνου λόγω μιας νόμιμης διαμαρτυρίας μέσα στην Χώρα της Τήνου, χωρίς επιτόπιο έλεγχο, με επίδοση μετά από μέρες, στα σπίτια ή και στους χώρους εργασίας των ανθρώπων, ακόμη και σε κάποιους που δεν βρέθηκαν ποτέ στην διαμαρτυρία.

Πλέον έφτασε και η ώρα του δικαστηρίου. Η 1η Μαρτίου ορίστηκε ως η πρώτη δικάσιμος και τριάντα έξι κάτοικοι της Τήνου καλούνται να παρουσιαστούν στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου για να δικαστούν ως υπαίτιοι “παράνομης βίας από κοινού” και “απείθειας από κοινού” αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν την 20η Μαΐου 2020.

Οι τριάντα έξι, οι εβδομήντα ένας, οι εκατό, οι χιλιάδες Τηνιακοί που προστατεύουν τον τόπο τους, είναι αθώοι. Οι πραγματικοί ένοχοι βρίσκονται απέναντί τους.

Ο λαός, οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Τήνου εδώ και πάνω από δύο χρόνια δίνουν έναν αγώνα δίκαιο και συλλογικό απέναντι στην καταστροφή του νησιού τους. Απέναντί τους έχουν την νομοθεσία των κυβερνήσεων και τις δυνάμεις καταστολής που στρώνουν το χαλί για τους “επενδυτές”.

Με αίσθημα αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται να διασώσουν την φυσιογνωμία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους:

- Στηρίζουμε όλους όσους διώκονται αναίτια για την συμμετοχή τους σε αυτόν τον αγώνα.

- Ζητάμε την άμεση απαλλαγή τους και την άμεση παύση όλων των διώξεων.

- Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη αγνόηση της βούλησης της Τηνιακής κοινωνίας από την Κυβέρνηση και τις “πράσινες” εταιρείες

- Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπ’ αρ. 154/219 από 26/11/2019 περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ μέχρι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Όσοι αγωνίζονται για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν τόπο που θα θυμίζει αυτόν που παρέλαβαν από τις προηγούμενες και όχι μια στοίβα μπάζα, δεν μπορεί να είναι ένοχοι. Είναι αθώοι και δικαιούνται συγχαρητήρια και τιμή. Η ισοπέδωση των μοναδικών τοπίων των νησιών μας που μεγαλώσαμε και που τόσους ποιητές έχουν εμπνεύσει, μόνο και μόνο για να γεμίσουν κάποιες τσέπες, δεν είναι αποδεκτή. Η Ελλάδα του σήμερα δεν πρέπει να γίνει η Άγρια Δύση του χθες και αυτό αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων μας.»