Πρόσφατες ειδήσεις

Lockdown: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις-Επιστροφή στα SMS και τα έντυπα


 

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο lockdown ξεκίνησε αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την Ειδική Επιτροπή των επιστημόνων, καθώς έκανε δεκτή την πρότασή τους για καθολικό lockdown στη χώρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα Υγείας και η ανάγκη να σταματήσει άμεσα η διασπορά του ιού καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.500 σε όλη τη χώρα, οδήγησαν στην απόφαση η χώρα να περάσει σε μια δεύτερη φάση καραντίνας, στα πρότυπα της άνοιξης.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού η απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών είναι από τα κύρια μέτρα που θα επιβληθούν και θα ανακοινωθούν αύριο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύουν από τις 6:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Με έντυπα και ειδική άδεια από τους εργοδότες και τις υπηρεσίες τους ή με sms θα μπορούν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι που θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στις εργασίες τους, όπως εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας, Σούπερ Μάρκετ, φαρμακεία κα. Ενώ θα υπάρξει και μια ακόμη προσθήκη στις μετακινήσεις με SMS.

Η προθήκη θα αφορά τις μετακινήσεις των γονέων προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αναμένεται να παραμείνουν σε λειτουργία τα δημοτικά σχολεία, σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα κλείσουν.

Αποστολή SMS

 Υπενθυμίζεται, ότι όπως και στο lockdown της άνοιξης όσοι θέλουν να μετακινηθούν μπορούν να στέλνουν  από το κινητό μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες: 

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. 
  1. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. 
  1. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 
  1. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. 
  1. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.