Πρόσφατες ειδήσεις

Πώς έγινα οι υποστυλωτικές εργασίες στο Φάρο του Δύσβατου Τήνου

 

Nikos Xatzis προς Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά Μαμάδου Τήνου

Πριν ακριβώς 8 χρόνια ..., στις 10/10/2012 είχαμε ξεκινήσει ένα πολύ δύσκολο έργο, που ήταν υποστυλωτικές εργασίες στο Φάρο του Δύσβατου Τήνου. Μετά από διάστημα αρκετών μηνών τότε, λόγο των δυσμενών καιρικών συνθηκών άνεμοι 5 - 6 μποφόρ που αδυνατούσαν την ασφαλή προσεγγίσει σκάφους ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες, διότι η δυσκολία ήταν όχι μόνο στη πρόσβαση, αλλά και στη άμεση αναχώρηση εάν έπιανε καιρός. 

Εκείνη όμως την περίοδο είμαστε στην ευχάριστη θέση, να ενημερώσουμε τις φίλες και φίλους και όσους είχαν την ανάλογη ευαισθησία, για αυτό το πέτρινο αριστούργημα το Φάρο του Δύσβατου, ότι οι εργασίες υποστύλωσεις συνεχιζοντουσαν από 25/08/2013, λόγο των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών και σε λίγες ημέρες θα είχαν ολοκληρωθεί. 

Οι εργασίες αυτές βοήθησαν αυτό το πέτρινο αριστούργημα, να συνεχίσει να στέκεται όρθιο και αγέρωχο μέχρι και σήμερα, με την δική του Ιστορία, κόντρα στο χρόνο και την ερήμωση. Αυτος ο Φάρος είναι ένα από τα πολλά μοναδικά μνημεία του Αιγαίου μας, ανάμεσα στην Τήνο και την Άνδρο. 

Διαχρονικά θα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην Υπηρεσία Φάρων του Π.Ν., τους Χορηγούς, τον Δήμο Τήνου, την Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, τον κ. Διαμαντή Διαμαντίδη, τον κ. Ιάκωβο Ι. Ρήγο, τον κ. Κώστα Εισαγγελέα, την Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων, τα μέλη Ναύτες - Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς του Φαρόπλοιου του Π.Ν. "ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ" για τις κοπιώδες προσπάθειες τους στην μεταφορά των υλικών στο Φάρο, τον Μηχανικό της Υ.Φ. κ. Παναγιώτη Χιώτη, τον καπετάνιο κ. Αρτέμη Βαλάκα, καθώς και στο μεγάλο φίλο μας αείμνηστο + Οδυσσέα Εισαγγελέα. Στα μέλη και το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Μαρλά - Μαμάδου Τήνου για την προσπάθεια το ενδιαφέρων τους και την συμβολή τους.

Θα ευχαριστούμε επίσης, για την ανιδιοτελή προσφορά τους : Tον μηχανικό που έκανε την επίβλεψη ( όλες οι εργασίες γινόντουσαν με εθελοντισμό ) και όλους που είχαν προσφέρει για την ευόδωση της προσπάθειας αυτής μέχρι σήμερα. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους εργατοτεχνίτες ( μέλη του Συλλόγου ) που προσέφεραν υπηρεσίες για την υποστυλώσει του Φάρου Γιώργο - Μάριο - Κώστα Ψάλτη, Γιώργο Καγεώργη, Πέτρο Κορωναίο, Περαντάκο Ιωάννη.