Πρόσφατες ειδήσεις

Ενημέρωση για το Φάρο της Λιβάδας


Φάρος Λιβάδας Τήνου - Livada's Lighthouse Tinos
16/8/2020 ·
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΛΙΒΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ : 1. ΦΘΟΡΕΣ - 2. ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ - 3.ΚΛΟΠΗ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
Αγαπητοί υποστηρικτές και φίλοι του Φάρου, χαίρετε. Ανακεφαλαίωση ενημέρωσής σας στο θέμα.
1. ΦΘΟΡΕΣ
Διαπιστώθηκε δυστυχώς ότι, μετά και τις χειμωνιάτικες θύελλες (Βλέπε π.χ.Φωτο 1.1), που έφτασαν στην Τήνο και τα 12 Beaufort, δηλ. 145km/h ή 40m/s, υπήρξαν φθορές στον κλωβό του Φάρου, όπου αποκολλήθηκαν αρκετά plexiglass κολλημένα με ισχυρή κόλλα sicaflex και τοποθετημένα από 4 εθελοντές τη Δευτέρα του Πάσχα του 2019. (Βλέπε Φωτο 1.2 πριν και 1.3 μετά). Παρομοίως αποκολλήθηκε το παλαιό, συντηρημένο και βαμμένο από τους εθελοντές, παράθυρο του πυργίσκου αφήνοντας μόνο την κάσα και μικρά κομμάτια γυαλιού στο πάτωμα (Βλέπε Φωτο 1.4 πριν και 1.5 μετά).
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Παραγγέλθηκε ήδη, για άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, νέο παράθυρο από ανθεκτικό ξύλο δρύς, το κόστος του οποίου ανέλαβε ήδη φίλος του Φάρου. Οσον αφορά τις φθορές του κλωβού, θα συνεννοηθούμε με την υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού για τη συνέχεια.
2. ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Με τη λήξη της καραντίνας, συνεργείο τεχνιτών, όπως είχε προγραμματιστεί πρό COVID19, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα υλικά, ξεκίνησε την αρμολόγηση της εξωτερικής τοιχοποιίας του κτιρίου, δηλαδή το γέμισμα των κενών μεταξύ των πετρών των τοίχων. Ετσι ενισχύεται το κτίριο και δένονται οι πέτρες των τοίχων μεταξύ τους, ώστε να μην εγκυμονείται κίνδυνος κατάρρευσης από τις μεγάλες πλευρικές πιέσεις των ανέμων της περιοχής. Η μέχρι τώρα εργασία των τεχνιτών (150€) είναι δωρεά φίλου του Φάρου. (Βλέπε Φωτο 2.1 έως 2.4).
Περάστηκε επίσης δεύτερο χέρι μονωτικού ταράτσας, για προστασία από τις υγρασίες.
3.ΚΛΟΠΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΓΛΥΠΤΟΥ
Στον εξωτερικό χώρο του Φάρου, είχαμε τοποθετήσει πάνω σε βράχο γλυπτό με ανάγλυφη την τριήρη του Παναιτίου του Σωσιμένους* (σημερινό έμβλημα και του Δήμου Τήνου) και εγχάρακτα τα γράμματα ΠΑΝΑΙΤΙΟΣ ΣΩΣΙΜΕΝΟΥΣ. (Φωτο 3.1). Θέλαμε έτσι να τοποθετήσουμε ένα σύμβολο σύνδεσης της αρχαίας ιστορίας του νησιού με την πρόσφατη ναυτική μας ιστορία, με σεβασμό στους ακρίτες των Φάρων και τη ναυτική παράδοση της φυλής, σύμβολο που αντίκρυζαν και σεβάστηκαν όλοι οι πολυπληθείς επισκέπτες και περιπατητές της περιοχής. Λόγω του ότι στην πορεία, κεραυνός χτύπησε και άνοιξε στα δύο το βράχο, αφήνοντας ευτυχώς το γλυπτό ανέπαφο, το είχαμε τοποθετήσει, για προσωρινή φύλαξη, στο εσωτερικό της μαρμάρινης σκάλας του Φάρου, ώστε να το αποκαταστήσουμε άμεσα.
Αν όμως το γλυπτό, βάρους περίπου 12 κιλών, επέζησε του κεραυνού, έγινε στόχος πλατσικολόγων κλεφτών, που χωρίς κανένα σεβασμό στο συμβολισμό, στην ιστορία του τόπου, στο δημιουργό του, αλλά και στους κόπους των εθελοντών, το έκλεψαν.
Δεν μας πτοούν οι κλέφτες και οι πλιατσικολόγοι. Θα κατασκευάσουμε άμεσα άλλο και θα το τοποθετήσουμε εκεί που πρέπει και εκεί που ανήκει.
Παρακαλούμε κάθε καλόπιστο αναγνώστη, σε περίπτωση εντοπισμού του κλεμμένου γλυπτού οπουδήποτε (Φωτο3.2), να μας ενημερώσει στο τηλέφωνο 6970008278 (Μ.Αλβέρτης)
Θα επανέλθουμε με σίγουρα καλύτερα νέα.
Καλή συνέχεια σε όλους, ανήμερα της Παναγίας, με προσοχή, αξιοπρέπεια, υγεία και αισιοδοξία και να χαίρεστε τις οικογένειές σας.