Πρόσφατες ειδήσεις

Κορωνοϊός: Στα 23 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων στις Κυκλάδες – «Καμπανάκι» για τους ασυμπτωματικούςΤο γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων από κορωνοϊό στις Κυκλάδες είναι μόνο 23 χρόνια σχολίασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από το Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ. 

«Κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων… Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» επισήμανε ο καθηγητής. 


Για τα 168 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, σχολίασε ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση… Έξι με επτά μέρες είχαμε γύρω στα 250 με 200 κρούσματα, μετά δυο μέρες 80 με 100 κρούσματα λιγότερα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν, αυτό υποδηλώνει σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν θα έχουμε τάσεις μείωσης».

«Υπάρχει πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά υπάρχει. Νομίζω ότι βλέπουμε φως στο τούνελ. Αλλά τα κρούσματα πρέπει να πέσουν πολύ σημαντικά, όχι λίγο. Επομένως τάσεις που δείχνουν μείωση είναι ευπρόσδεκτες». «Αν θέλουμε να δούμε αν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση στα κρούσματα θα χρειαστούμε αρκετές μέρες, αλλά για να εξακριβώσουμε σταθεροποίηση χρειάζονται 3 με 4 μέρες» διευκρίνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλους» σημείωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε πως «το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες».

«Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι "κλειστή" και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες», είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.