Πρόσφατες ειδήσεις

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα στο δήμο Τήνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα στο δήμο Τήνου.

      Μέχρι το 2011 στην Τήνο υπήρχαν 3 ανεξέλεγκτες χωματερές όπου διέθετε τα απορρίμματα ο δήμος Τήνου.
      Από τον Οκτώβιο όμως του 2011 λειτουργεί μία νέα χωματερή για όλα τα απορρίμματα του δήμου Τήνου στη θέση «Κοσσίνι» του τοπικού διαμερίσματος Αγάπη, χωρίς να έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί μελέτες και χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
      Στη συνέχεια το 2012-2013 η τότε δημοτική αρχή, επέλεξε να δημιουργήσει εγκατάσταση μονάδας δεματοποίησης, αποθήκευσης και μεταφόρτωση των δεματοποιημένων απορριμμάτων μιας και το νησί δε διαθέτει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΗ, χωρίς όμως να έχει λυθεί το βασικότερο θέμα, που θα μεταφέρονται αυτά.
     Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα τα απορρίμματα παραμένουν στον αρχικό χώρο. Τα δέματα να έχουν αποσυντεθεί, νέα απορρίμματα ξεφορτώνονται χύδην λόγω των συχνών βλαβών του δεματοποιητή και όλα αυτά έχουν σκορπιστεί παντού και μάλιστα όταν βρέχει, δια μέσου ενός ρέματος, οδηγούνται στη θάλασσα.
      Κάτοικοι και φορείς του νησιού καταγγέλλουν τη λειτουργία της εν λόγω παράνομης μονάδας, η οποία έχει υπερβολικά κορεσθεί και αποτελεί τεράστια εστία επικίνδυνης για την ανθρώπινη υγεία, ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της γύρω περιοχής.
      Επιπλέον οι πυρκαγιές που ξεσπάνε κάθε τόσο, δημιουργούν τοξικά νέφη που κάνουν αποπνικτική και δηλητηριώδη την ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της Τήνου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα παρθούν για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση με την ύπαρξη της ανεξέλεγκτης χωματερής στη θέση «Κοσσίνι» και ταυτόχρονα να υπάρξει μέριμνα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί της Τήνου.

Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης