Πρόσφατες ειδήσεις

Προσβολή: Επίκειται η δημοσίευση της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενοςΕπικαλούμενη δύο ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους, η ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (του Ohran Coskun) από την Άγκυρα αναφέρει ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα (10/7) την απόφασή του, βάσει της οποίας, θα κριθεί παράνομη η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου.
Έτσι θα ακυρωθεί και η σχετική απόφαση του 1934, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την εκ νέου μετατροπή της σε τέμενος, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.
Επισημαίνεται ότι το παγκόσμιο αυτό πολιτιστικό μνημείο της UNESCO, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ήταν το επίκεντρο για τη Βυζαντινή και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα μνημεία της Τουρκίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Σημειώνεται ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα ήταν μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Υπογραμμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με τον Abdulkadir Selvi, αρθρογράφο της Hurriyet και φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση του Erdogan, το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει την απόφαση ακύρωσης της απόφασης του 1934, την οποία και θα δημοσιεύσει σήμερα.
Αναφέρει ότι «το έθνος αυτό περίμενε επί 86 χρόνια. Το δικαστήριο ήρε την αλυσίδα απαγορεύσεων στην Αγία Σοφία».