Πρόσφατες ειδήσεις

Ανεβαίνει η ζήτηση στην Ελλάδα για Airbnb. Ξεχωρίζει η Τήνος!

Της Εύας Οικονομάκη

Με ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, τη στιγμή που η μεγαλύτερη ιντερνετική βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παγκοσμίως αλλάζει πολιτική ελέω κορωνοϊού, προωθώντας προορισμούς που δεν συγκαταλέγονται στην ομάδα των πιο δημοφιλών.
Η ζήτηση για ηλεκτρονική μίσθωση καταλυμάτων τον Ιούλιο έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20%-30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποδίδεται στο άνοιγμα των συνόρων με τις αγορές του εξωτερικού, με περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για καλοκαιρινές διακοπές, όπως η Αγόριανη, η Μακρινίτσα και ο Παρνασσός να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών.
«Οι τουρίστες αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι. Προτιμούν περιοχές που δεν είναι τόσο τουριστικές», εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αποδίδοντας την αύξηση των κρατήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στην αλλαγή πολιτικής που ακολουθεί η Airbnb, προβάλλοντας μέσω της ιστοσελίδας της περιοχές που δεν έχουν υψηλή τουριστική κίνηση, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των ταξιδιωτών.

Αλλαγή συνηθειών

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη της ζήτησης, οι ταξιδιώτες πλέον ζητούν υπηρεσίες που παλαιότερα τους ενδιέφεραν. «Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι τουρίστες ρωτούσαν εάν υπάρχει κοντά στο κατάλυμά τους κάποιο εστιατόριο ή κάποια ταβέρνα, τώρα μας ρωτούν εάν η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη και αν υπάρχει κάποιο σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι που ενοικιάζουν», υπογραμμίζουν, εξηγώντας ότι πλέον όλοι έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία της νόσου Covid-19.

Πόντους στις προτιμήσεις των τουριστών κερδίζουν, την ίδια στιγμή, και νησιά που δεν βρίσκονταν στο top 5 των δημοφιλών προορισμών των ξένων ταξιδιωτών, με την Τήνο, την Αντίπαρο, την Ίο, τη Σύρο και την Πάρο να ξεχωρίζουν. Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται και για τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτύου στην Κρήτη.

Πού στρέφονται οι Έλληνες


Σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας στρέφονται, την ίδια στιγμή, οι Έλληνες ταξιδιώτες, με την Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική, την Αττική και τη Λευκάδα, λόγω της οδικής πρόσβασης, να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον τους. «Φέτος το 70%-80% των Ελλήνων επιλέγει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο και μισθώνει καταλύματα κατά βάση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ελάχιστη κίνηση καταγράφεται στα νησιά από Έλληνες», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

www.tourismtoday.gr