Πρόσφατες ειδήσεις

Γλυκιά τάρτα με ανθότυρο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τηνου

Γλυκιά τάρτα με ανθότυρο (= μυζήθρα νωπή) Τήνου

Κάτι για να γλυκαθούμε σήμερα μετά τα τόσα που περνάμε με την πανδημία… είναι και τριήμερο και επιβάλλεται να έχουμε ένα ελαφρύ γλυκό στο τραπέζι μας
Υλικά
Για τη βάση
• 90 γραμμάρια ανάλατο φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο στο μούλτι
• 120 γραμμάρια βούτυρο Τήνου αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
• λίγο ακόμη βούτυρο Τήνου για το αλειμμα  της ταρτιέρας
• 120 γραμμάρια ζάχαρη
• 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
• 500 γραμμάρια μυζήθρα νωπή ( =ανθότυρο) Τήνου
• 300 γραμμάρια γιαούρτι αγελάδας
• ξύσμα  από 2 πορτοκάλια
• 2 κουταλιές  σούπας μέλι Τήνου
• 3 κουταλιές  σούπας χυμός πορτοκαλιού
• 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη
• 2 κουταλιές  σούπας μέλι Τήνου
• 50 γραμμάρια ανάλατο χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
Ζύμη της βάσης: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο και τη ζάχαρη για  3 με  4 λεπτά, μέχρι  να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το τριμμένο φιστίκι, το αλάτι και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της και μετά την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.
Γέμιση: Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά για τη γέμιση για  6 με 8 λεπτά, ώστε να γίνει ένα λείο μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.  Bγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και την ψήνουμε για  30 με  35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.  Την βγαζουμε από τον φούρνο  και την αφήνουμε να κρυώσει. Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Σκορπίζουμε από πάνω τα χοντροκομμένα  φιστίκια, περιχύνουμε με το μέλι και την βάζουμε  στο ψυγείο να κρυώσει.