Πρόσφατες ειδήσεις

Η πραγματική εικόνα που υπάρχει στα διαδικτυακά μέσα, συμφερόντων ΚοπελούζουΤο γνωστό άρθρο με τίτλο “Η πραγματική εικόνα που υπάρχει στην Τήνο για τις ανεμογεννήτριες”, ξεκινά με την φράση “Τήνος, αποστολή – Newsbeast.gr”. Πολύ πετυχημένος υπότιτλος, καθώς φαίνεται ότι ο αρθρογράφος όντως βρέθηκε σε διατεταγμένη αποστολή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με διάφορα ψέμματα ή με απόκρυψη της αλήθειας.


Ο/Η οδηγός ταξί δεν έχει πάει ποτέ στα Πράσα

Αφήνεται με έντεχνο τρόπο να εννοηθεί ότι μόνιμοι κάτοικοι της Τήνου, σε όλη τους την ζωή δεν έχουν ανέβει ποτέ στα Πράσα, άρα δεν τους ενδιαφέρει η περιοχή. Είναι φυσικό, ένας/μία οδηγός ταξί να μην έχει ανέβει στην κορυφή αυτή, αφού πρόκειται για μια παρθένα φυσική περιοχή την οποία οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να μετατρέψουν σε βιομηχανική. Είναι φυσικό, αφού πρόκειται για μια περιοχή που την περπατούν μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες και που την επισκέπτονται περιπατητές οι οποίοι έρχονται να περπατήσουν και όχι να κυκλοφορήσουν με ταξί! Ένας ακόμη λόγος που το ταξί δεν έχει πάει τόσα χρόνια μέχρι εκεί επάνω είναι ότι δεν υπήρχε δρόμος που να πηγαίνει εκεί, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η εταιρία!

Αν βρεθείς στην Τήνο και μιλήσεις με τον κόσμο θα αποκομίσεις εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτά που διαβάζεις στα social media.

Ήρθε ο αρθρογράφος στην Τήνο για τρεις ημέρες και μίλησε με αρκετό κόσμο, όπως μας ενημερώνει, και έβγαλε το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας δεν δείχνει να αντιδρά. Το δείγμα της στατιστικής του έρευνας βέβαια συμπυκνώνεται στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών εκατέρωθεν του δρόμου της Παναγίας, σε επιχειρηματίες που διατηρούν καφετέριες και ταβέρνες στην παραλία της Χώρας και σε θαμώνες και κατοίκους που έκαναν την βόλτα τους.

Είναι αστείο να προσπαθεί κάποιος να αντικρούσει ένα τόσο σαθρό επιχείρημα, μετά από την τεράστια συμμετοχή στο παντηνιακό συλλαλητήριο, στην ανθρώπινη αλυσίδα κλπ, μετά από την συλλογή πλήθους υπογραφών και μετά τα ψηφίσματα τόσων συλλόγων του νησιού, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο σύλλογος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των καφετεριών και των ταβερνών. Αν υπάρχει πάντως κάποιος ιδιοκτήτης καταστήματος, θαμώνας, κάτοικος κλπ. ο οποίος όντως μίλησε με τον αρθρογράφο ας μας μας το πει.

Καταλήγει δε ο αρθρογράφος ότι αφού η πλειοψηφία του νησιού δεν αντιδρά, αντιδρούν μόνο οι παρακάτω μειοψηφίες... Η δημοτική αρχή, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένες οργανώσεις. Δηλαδή το 100% των εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένες οργανώσεις, οι οποίες δεν μας λέει ποιες και πόσες είναι, αλλά είναι συγκεκριμένες...

Οι ανεμογεννήτριες δεν φαίνονται από την Χώρα...

Εδώ πραγματικά προσπαθήσαμε να κρατηθούμε και να μην γελάσουμε με το επιχείρημα. Η προσπάθεια να αντικρουστεί η αρνητική επίπτωση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον τουρισμό του νησιού, φτάνει σε σημεία πιο γελοία και από τον στολισμό των ανεμογεννητριών, που προτείνει ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.

Θεωρεί ο αρθρογράφος ότι ο μοναδικός πόλος έλξης τουριστών στο νησί είναι η Χώρα; Έχει περπατήσει ποτέ την ενδοχώρα της Τήνου; Έχει κάτσει ποτέ απόγευμα σε μπαλκόνι της Καρδιανής η των Υστερνίων; Έχει ακούσει ποτέ για την ηχορύπανση που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες ή και για αυτό έχει να μας απαντήσει ότι μέχρι την Χώρα δεν θα ακούγονται;

Το 1% των εσόδων θα πηγαίνει στους κατοίκους του νησιού;

Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση μιλάει για το ανταποδοτικό όφελος στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων όπου λειτουργούν τα αιολικά, και όχι όλου του νησιού. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον αρθρογράφο.

Ας δούμε τώρα και το ατράνταχτο παράδειγμα της τοπικής κοινότητας Αισύμης στον Έβρο, όπου στο κάθε ένα από τα 181 νοικοκυριά, πιστώθηκαν 3.000€ περίπου, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την περίοδο 2010-2014. Βασικά, κάτι περισσότερο από 3.000€, δηλαδή 600.000€ / 181 νοικοκυριά μας κάνει 3315€, για να ακριβολογούμε. Βέβαια, τα χρήματα της περιόδου αυτής πιστώθηκαν το 2017 δηλαδή τρία χρόνια μετά την λήξη της περιόδου, ενώ για τα έτη 2014-2018 δεν είχαν ακόμη πληρωθεί στις αρχές του 2019 και το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή.

Ας πούμε όμως, κάλιο αργά παρά ποτέ, και ας προχωρήσουμε στην ουσία. Τα 3315€ αν διαιρεθούν με τα τέσσερα χρόνια (2010-2014) έχουμε περίπου 829€ τον χρόνο, ανά νοικοκυριό. Δηλαδή περίπου 138€ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ (ανά δίμηνο). Αρκετά χρήματα όντως, αλλά από πόσες ανεμογεννήτριες προκύπτουν; Σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ, στην κοινότητα της Αισύμης έχουν εγκατασταθεί 60 ανεμογεννήτριες, με μέσο ύψος περίπου 100m!

Ας κάνουμε τώρα, την αναλογία για την Τήνο. Αφού οι 60 ανεμογεννήτριες της κοινότητας Αισύμης δίνουν 600.000€ την τετραετία, η Ενεργειακή Κυκλάδων, αν καταφέρει να εγκαταστήσει τις τρεις ανεμογεννήτριες στα Πράσα, θα πρέπει να δίνει 30.000€ την τετραετία. Δηλαδή 7500€ τον χρόνο. Δηλαδή 1250€ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ (ανά δίμηνο) τα οποία θα μοιραστούν στις παροχές της τοπικής κοινότητας Υστερνίων. Οι παροχές αυτές είναι περίπου 250, οπότε τελικά ο κάτοικος της τοπικής κοινότητας Υστερνίων θα έχει μείωση σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, περίπου 5 ευρώ!

Ας το δούμε και ανάποδα. Ας πούμε ότι θα θέλαμε να έχουμε 50€ έκπτωση σε κάθε λογαριασμό της τοπικής κοινότητας Υστερνίων. Άρα συνολικό ανταποδοτικό όφελος 50€ x 250 παροχές = 12.500€ το δίμηνο, άρα 75.000€ τον χρόνο ή 300.000€ την τετραετία. Οπότε θα πρέπει να εγκατασταθούν περίπου 30 ανεμογεννήτριες, μόνο στην έκταση της τοπικής κοινότητας Υστερνίων.

Φυσικά, για το ΕΤΜΕΑΡ το οποίο πληρώνουμε όλοι λόγω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, και το οποίο θα αυξάνεται όσες περισσότερες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται, ούτε λόγος.

Διακοπές ηλεκτροδότησης τον χειμώνα.

Τον χειμώνα η Τήνος έχει διακοπές ρεύματος λόγω υγρασίας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως αυτό σχετίζεται με τις ανεμογεννήτριες αλλά πάλι αφήνεται να εννοηθεί ότι αν εγκατασταθούν οι διακοπές θα σταματήσουν. Ας αναφέρουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν ασταθή παραγωγή και οι ίδιες προκαλούν επιπλέον προβλήματα στο δίκτυο και πονοκέφαλο στον διαχειριστή του, πολλές φορές ευθύνονται οι ίδιες και για διακοπές ρεύματος.

Καμία εναλλακτική πρόταση σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Ήταν αναμενόμενο να δούμε και αυτό το χιλιοειπωμένο επιχείρημα. Διαβάζουμε ότι η απάντηση από όλους τους φορείς (της Τήνου προφανώς) είναι αρνητική. Μας ρώτησε δηλαδή κάποιος επισήμως ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Τήνου και οι φορείς είπαμε ότι δεν έχουμε. Ας μας ενημερώσει ο αρθρογράφος πότε συνέβη αυτό.

Να αναφέρουμε λοιπόν ότι, για να ονομάσεις κάτι εναλλακτική λύση πρωτίστως θα πρέπει να υπάρχει υφιστάμενη λύση. Οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν λύση, αποτελούν μέρος του προβλήματος. Παρόλα αυτά, ας ξαναπούμε ότι ποτέ δεν έχει γίνει επισήμως διαβούλευση για το πως θα μπορούσε η Τήνος να συνεισφέρει στην παραγωγή ρεύματος. Ας σημειώσουμε πάλι, ότι το αίτημα στο οποίο έχουμε συσπειρωθεί όλοι είναι η διακοπή όλων των εργασιών και η αναβολή όλων των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέχρις ότου συζητηθεί από μηδενική βάση με πραγματική συμμετοχή των Δήμων και των φορέων στην διαβούλευση για τις ΑΠΕ, γενικά για τις ΑΠΕ, όχι για τις ανεμογεννήτριες. Ας ξαναγράψουμε πως υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι, πολύ περισσότερο φιλικοί στο περιβάλλον, να παράγεται ενέργεια. Ας ξαναγράψουμε ότι βασικό στοιχείο κάθε σχεδιασμού πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης και η κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατοίκων, όχι το κέρδος των ομίλων της “πράσινης” ή της “μαύρης” ενέργειας.

Πάντως ο αρθρογράφος το τερμάτισε πραγματικά γράφοντας ότι αντιπρόταση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν υπάρχει όχι μόνο στην Τήνο ή στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη! Αυτά...