Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Γιαννούλης Χαλεπάς: Επιστροφή στον Πύργο»Ταξίδι στον Πύργο της Τήνου και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και διαφορετική ματιά στον κόσμο του δημιουργού της περίφημης Κοιμωμένης, του Γιαννούλη Χαλεπά, προσφέρει με ένα κλικ στον υπολογιστή η περιοδική έκθεση «Γιαννούλης Χαλεπάς: Επιστροφή στον Πύργο», που είναι διαθέσιμη ψηφιακά.

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας ζωντανεύει στην οθόνη του υπολογιστή η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μουσείο πριν από δύο χρόνια, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Νεοέλληνα γλύπτη.

Η έκθεση υπήρξε αποτέλεσμα της γόνιμης σύμπραξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Και η η σπουδαιότητα της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι τα έργα του Χαλεπά τοποθετήθηκαν στον φυσικό τους χώρο, στην πατρίδα του καλλιτέχνη, στον Πύργο της Τήνου και «συνομίλησαν» με έργα ομότεχνων συγχωριανών του αλλά και με τεκμήρια του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνοντας μια μοναδική ενότητα που οδήγησε σε νέες ερμηνευτικές οπτικές.

Ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η έκθεση διοργανώθηκε σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτριας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Παράλληλα, δίνεται στον θεατή η ευκαιρία να διατρέξει ψηφιακά και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου που αναδεικνύει το μάρμαρο, υλικό ξεχωριστό για την αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικός εξοπλισμός, σχέδια παλαιών τεχνιτών, αντικείμενα σε μάρμαρο, πηλό και γύψο βοηθούν τον θεατή να γνωρίσει την τέχνη του μαρμάρου, με έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. 

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://my.matterport.com/show/?m=mw3fNzPA91b.