Πρόσφατες ειδήσεις

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα νησιά σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές

Κατά τα φαινόμενα, δε θα γίνει δεκτό το αίτημα για οριζόντια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά το οποίο έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το σύνολο των Δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, καθώς αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές οδηγίες. 
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στηρίξει τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στα νησιά, μειώνοντας για έξι μήνες μια σειρά από συντελεστές ΦΠΑ, με παράλληλη επιδότηση της εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους.
Ας δούμε παρακάτω κάποια δεδομένα που αφορούν άμεσα τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στα νησιά των Κυκλάδων.
Σχέδιο για τη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου της εστίασης, που συμβάλλει πάνω από 3% στο ΑΕΠ, μετά το πολύμηνο lockdown επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο αφενός να μην υπάρξουν λουκέτα, αφετέρου να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της realnews, το σχέδιο άμυνας απέναντι στον κίνδυνο για καθίζηση των εσόδων για τους επαγγελματίες του κλάδου, που θα «κλειδώσει» μέσα στην εβδομάδα, στηρίζεται σε δύο πυλώνες που θα ισχύσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα: στη μείωση του ΦΠΑ και στην επιδότηση των θέσεων εργασίας κατά 200 ευρώ τον μήνα, καθώς στον κλάδο της εστίασης απασχολούνται περίπου 400.000 εργαζόμενοι.
Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου κυριαρχεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα ροφήματα που σερβίρονται, από το 24% που είναι σήμερα, στο 13% ή ακόμα και στο 6%. Το μέτρο της φοροελάφρυνσης θα ισχύσει από το τέλος Μαΐου έως τον προσεχή Οκτώβριο.
Στο τελικό στάδιο, εξάλλου, βρίσκεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου. Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι διμερείς συμφωνίες με 7 χώρες του εξωτερικού, η μείωση ΦΠΑ και στήριξη των περίπου 400.000 εργαζομένων του κλάδου.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ για το σύνολο του τουριστικού πακέτα (ξενοδοχεία, διαμονή κλπ) από 24 σε 13%. Αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει στις εγχώριες μεταφορές, αλλά και στο θαλάσσιο τουρισμό.
cyclades24.gr