Πρόσφατες ειδήσεις

Με αντισηπτικά, θερμόμετρα και διπλές λειτουργίες το άνοιγμα των εκκλησιών [Εικόνες]

 

Μετά από δύο μήνες οι εκκλησίες ανά την Ελλάδα άνοιξαν σήμερα και πάλι τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν και πάλι τους πιστούς.
Οι πιστοί οι οποίοι βρέθηκαν από το πρωί στους ναούς ανά την Ελλάδα, για να μετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και να λάβουν τη Θεία Κοινωνία, έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κοροναϊό.
Βάσει όλων των παραπάνω στις εκκλησίες σήμερα παρατηρήθηκαν ουρές, ενώ οι μάσκες και τα αντισηπτικά είχαν… πρωταγωνιστικό ρόλο.
Προς διευκόλυνση των πιστών μάλιστα, πολλές μητροπόλεις θα τελούν περισσότερες από μία θείες λειτουργίες προκειμένου να συμμετάσχει ο μέγιστος αριθμός ατόμων.
Ακόμα, άλλοι ναοί είχαν τοποθετήσει κάμερα στο εσωτερικό, ώστε να μπορούν να αναμεταδίδουν τη λειτουργία σε προτζέκτορα στον εξωτερικό χώρο, για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε εικόνες:

       

Αποστάσεις και καρέκλες στο προαύλιο στη Θεσσαλονίκη

Στη νέα κανονικότητα μπήκαν από σήμερα και οι εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το voria.gr, η προσέλευση των πιστών ήταν αρκετά μεγάλη. Εντός των ναών είχαν τοποθετηθεί από πριν κόκκινες κορδέλες σε κάποιες καρέκλες ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Σε περιπτώσεις όπως αυτή του Μητροπολιτικού Ναού ή και του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας που ο αριθμός των πιστών είχε φτάσει το επιτρεπόμενο όριο που ορίζεται με βάση τα τετραγωνικά κάθε εκκλησίας, είχαν τοποθετηθεί καρέκλες με τις προβλεπόμενες αποστάσεις στα προαύλια, ενώ η Θεία Λειτουργία ακουγόταν από τα μεγάφωνα.
Στο εσωτερικό των εκκλησιών σε ορισμένα σημεία υπήρχαν οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά και αντισηπτικά.
  

Τήρηση των μέτρων και στη Λάρισα

Με τα μέτρα τηρούνται στο έπακρο άνοιξαν σήμερα και οι εκκλησίες της Λάρισας.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του onlarissa.gr και εκεί είχαν τοποθετηθεί σκαμπό στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στον εσωτερικό χώρο των εκκλησιών.    

Με… θερμομέτρηση στην είσοδο οι εκκλησίες στο Βόλο

Όσον αφορά στον Βόλο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thenewspaper.gr, μέλη της Λέσχης Εθελοντών Βόλου βρέθηκαν στα προαύλια πολλών ιερών ναών της πόλης, θερμομετρούσαν τους πιστούς πριν μπουν στην εκκλησία και τους πρόσφεραν αντισηπτικό.
  

Ευλαβικά και στη Πάτρα τηρούνται οι κανόνες

Παρόμοιες εικόνες παρατηρήθηκαν και στην Πάτρα, όπως φαίνεται στις εικόνες τις ιστοσελίδας achaianews.gr.  

Τα μέτρα

Ειδικότερα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα, τα οποία οφείλουν να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.

Πιο αναλυτικά:

 • Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.
 • Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
 • Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
 • Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.
 • Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.
 • Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
 • Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
 • Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.
 • Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.
 • Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.
 • Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.
 •  ΅πηγή: www.in.gr