Πρόσφατες ειδήσεις

Φωτίστηκε & συντηρήθηκε το λιμάνι του Γαυρίου μετά από χρόνια


 Τα νέα φωτιστικά Led στους προβλήτες του Γαυρίου
(Μια βόλτα στο λιμάνι του Γαυρίου - ενόψει ανοίγματος του νησιού στον εσωτερικό τουρισμό την προσεχή Δευτέρα - εκπλήττει ευχάριστα. Το λιμάνι έχει ολοκληρώσει την "φωτιστική ανακαίνιση" του και την καθαριότητα του. Έφυγαν τα άθλια φωτιστικά εντός του λιμανιού που είχαν καταστραφεί και δεν φώτιζαν, ενώ αποτελούσαν τριτοκοσμική εικόνα. Το Εν Άνδρω με σχετικά ρεπορτάζ αναγνωστών του είχε θέσει επιτακτικά το θέμα από το 2018.

Ακόμα ανακαινίστηκε και βάφτηκε η είσοδος στη βόρεια προβλήτα, ενώ προχωράνε και στη νότια. Η άθλια ξύλινη περίφραξη αποξηλώθηκε. Τα διαχωριστικά πεζούλια βάφτηκαν. Επαναχαράχτηκαν οι θέσεις στα πάρκινγκ αναμονής. Μια νέα εικόνα προβάλει σταδιακά αποδεικνύοντας πως όταν ο υπεύθυνος είναι... υπεύθυνος τότε η συντήρηση - που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια - γίνεται! Ασχέτως αν η Άνδρος είναι στο ίδιο Λιμενικό Ταμείο με την Τήνο ή όχι. Ατυχώς την ολιγωρία του ο προηγούμενος δήμαρχος την είχε κάνει... εξαγωγή στην Τήνο! Κάτι που είχε αναδειχθεί και τότε μετά από εκτενή απάντηση του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Β. Κορνάρου στο Εν Άνδρω...

Φρεσκαρισμένος ο σταθμός επιβατών της βόρειας προβλήτας...
Κι είναι να απορεί κανείς πως οι δύο σύμβουλοι του κ. Καπάκη, η Τασούλα Μαμάη και ο Βασίλης Αδάμης, συνεχίζουν τον δρόμο μιας στείρας προσωπικής αντιπολιτευτικής αντιπαλότητας απέναντι στο υπεύθυνο της νέας διοίκησης, τον Γ. Μαντζώρο. Μάλιστα με δεδομένο πως μόλις προχτές ομολόγησαν οι ίδιοι στο ΔΣ πως "είναι νέοι σύμβουλοι" και δεν ξέρουν τα θέματα, ας κάνουν τον κόπο να μάθουν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια που αυτοί ήταν αλλού. Και ας δουν τι γίνεται τώρα, που αυτοί - σε ώριμη πια ηλικία -  επανέκαμψαν σαν "νέοι σύμβουλοι" στο Γαύριο.
Με αναφορά τα παραπάνω ρωτήσαμε τον κ. Μαντζώρο για την συντήρηση και τα φωτιστικά του λιμανιού και απάντησε με την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε - Εν Άνδρω).  
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ ΣΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
       Το Δημοτικό Λιμενικο Ταμείο Τήνου Ανδρου ( ΔΛΤΤ-Α ), είχε πάντοτε  μέχρι  σήμερα , την  νομοθετημένη αρμοδιότητα  στην διαχείριση , συντήρηση και ευπρέπεια των τεσσάρων λιμανιών της Ανδρου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, από την πρώτη ημέρα, που εθελοντικά αποδεχθήκαμε τα  καθήκοντα ευθύνης,  από τον νέο μας Δήμαρχο κ. Λοτσάρη, ξεκινήσαμε όλες τις  απαραίτητες ενέργειες για να λύσουμε χρόνια και πολύ σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια μας. Αφού ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες, ξεκινήσαμε μόνοι μας, χωρίς αυτούς που διχαστικά, μονίμως διαμαρτύρονται, αδιαφορούν και έχουν μηδενική προσφορά στο έργο μας, μέχρι σήμερα.
Τα νέα φωτιστικά Led της νότιας προβλήτας...
Μια εικόνα των παλαιών που ήταν σε αυτή την κατάσταση επί χρόνια...
  Φωτισμός λιμένα Γαυρίου
    Τελικά ολοκληρώσαμε με την βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία των συναδέλφων μας του ΔΛΤΤ-Α στην Τήνο, σε χρόνο ρεκόρ  και  με απόλυτη επιτυχία,   την αντικατάσταση, όλων των παλαιών, ακατάλληλων και κατεστραμμένων  πυλώνων φωτισμού στις δυο προβλήτες πρόσδεσης  των επιβατηγών στο λιμάνι του Γαυρίου Άνδρου.  Την συνολική οικονομική επιβάρυνση του έργου ανέλαβε αποκλειστικά το ΔΛΤΤ-Α. Το έργο αποξήλωσης και τοποθέτησης νέων φωτιστικών έγινε με εθελοντική εργασία συμπολιτών μας.
Το βασικό φωτιστικό της νότιας προβλήτας όπως είναι σήμερα μετά την τοποθέτηση το νέου πυλώνα με Led...
Συγκρίνετε το πως στεκόταν όρθιο το προηγούμενο φωτιστικό στην ίδια θέση επί πολλά χρόνια! Σπασμένο, δεμένο με σχοινιά και σύρματα! Επικίνδυνο...
Η αντικατάσταση: κατεβαίνει το παλαιό επικίνδυνο φωτιστικό...
     Πρόκειται για ένα έργο,  ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια επιβατών και οχημάτων,  στο λιμάνι  - πύλη εσόδου της Άνδρου μας . Για 20 και πλέον χρόνια, κανένα ανάλογο και ουσιαστικό έργο φωτισμού,  δεν έγινε στο λιμάνι του Γαυρίου. Οι παλαιοί κατεστραμμένοι πυλώνες  επικρέμονταν στα κεφάλια των επιβατών, δεμένοι με σπάγκους, σύρματα και σχοινιά!!! Μερικοί είχαν αφαιρεθεί τελείως από τις βάσεις τους!!! Από τα παλιά  άχρηστα φωτιστικά, άλλα φώτιζαν  για χρόνια τώρα τον …..ουρανό, μερικά  δεν ανάβανε καθόλου, άλλα ήταν  πεσμένα στο οδόστρωμα  με τα καλώδια ρεύματος εκτεθειμένα παντού.
Το νέο φωτιστικό Led στο διαγραμμισμένο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Πίσω διακρίνεται ο μικρός τοίχος στον οποίο έχουν αποξηλωθεί τα σαπισμένα και σπασμένα από χρόνια ξύλα και πλήρως φρεσκαρισμένος περιμένει τις πρώτες αφίξεις την προσεχή Δευτέρα...
Την απαράδεκτη τριτοκοσμική κατάσταση την  βλέπαμε ΟΛΟΙ για χρόνια , όμως επισκευές δεν γινόντουσαν, λόγω  παντελούς ανικανότητας και αδιαφορίας των εκάστοτε διορισμένων από του πρώην Δημάρχους Ανδρου , μελών του ΔΛΤΤ-Α.
Ξεκίνησε και η ανακαίνιση των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων στις πόρτες του λιμανιού. Εδώ η πόρτα της εισόδου των αυτοκινήτων. Η ανακαίνιση συνεχίζεται και στις άλλες...
Το νέο έργο , περιγράφεται  από νέους 9μετρους, μεταλλικούς κατακλινόμενους  πυλώνες. Είναι όλοι  πιστοποιημένης  ποιότητας,  θερμού γαλβανίσματος για την μέγιστη αντοχή στην σκουριά, σε παραθαλάσσιο περιβάλλον. Φέρουν εξάρτηση ανοξείδωτου συρματόσχοινου για εύκολη κατάκλιση και επισκευή. Φέρουν μεταλλική κεφαλή τριών θέσεων φωτιστικών σωμάτων.  Έχουν επιλεγεί φωτιστικά προδιαγραφών CE , LED ,   χαμηλής αντίστασης στον άνεμο, μεγάλης διάρκειας ζωής. Παράγουν  φωτεινότητα  4 000 Κ, κατάλληλη για την χρήση που επιλέχθηκαν.  Καταναλώνουν το ένα τρίτο της ενέργειας σε σχέση με τα παλαιά (πυρακτώσεως ) και αποδίδουν πολλαπλάσια φωτεινότητα (η κατανάλωση ρεύματος του λιμανιού μας καλύπτεται από το ΔΛΤΤ-Α).
Και βεβαίως το φρεσκάρισμα του λιμανιού - με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου συνεχίζεται και απ' έξω από την είσοδο του ώστε να δείχνει όμορφο. Αλήθεια πως ο προηγούμενος δήμαρχος και δεν μπορούσε να βρει χρήματα από το Λιμενικό Ταμείο για συντήρηση και ανακαίνιση; Μήπως γιατί κανείς δεν έτρεχε τα θάματα σε τακτική και καθημερινή βάση όπως ο Γ. Μαντζώρος; Και μήπως αυτό έχει ενοχλήσει τους επί πολλά χρόνια απόντες που σήμερα κάνουν εδώ και 8 μήνες αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;
     Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς:
  • τον προέδρο του τοπικού Γαυρίου κ. Χέλμη Νικ. για την  διάθεση του ανυψωτικού μηχανήματος , 
  • τον κ. Κωνσταντή Δημ. (Μπίλλυ) για την πολύτιμη τεχνική βοήθεια και προσωπική του εργασία,
  • τους κ.κ.ηλεκτρολογους Λεμπέση Γιώργ.( ΔΛΤΤ-Α ) και Κώτσαλο Ιωανν. ( Δήμος Ανδρου ),
  • τον κ. Εξαδάκτυλο Αλεξη και την κα. Λυσσαρη Αλεκα ( ΔΛΤΤ-Α),
που εθελοντικά και αφιλοκερδώς , βοήθησαν ουσιαστικά  στην αποξήλωση και εγκατάσταση των πυλώνων, δίνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα στους συμπολίτες μας.
Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος

Ειδικός Συμβ/λος Δημάρχου Άνδρου, Τακτικό μέλος ΔΛΤΤ-Α

enandro.gr