Πρόσφατες ειδήσεις

Με το 50% του πρωτοκόλλου θα μετακινούνται τα πλοία τον Ιούνιο


 
Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την άρση των μετακινήσεων από και προς την νησιωτική χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που θα αφορούν στις μετακινήσεις από και προς τα νησιά θα έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις. Και δεν θα έχουν σχέση με αυτά που θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις πολιτών προς την ηπειρωτική Ελλάδα 
Ουσιαστικά σημείωσε ότι τα μέτρα ισχύουν ως έχουν και τις αμέσως επόμενες εδβομάδες "θα αποτυπωθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα βάσει των ειδηγήσεων των επιστημόνων που τους εμπιστευόμεθα σε κάθε μας βήμα", και επανέλαβε (σ.σ. σε σύντομο χρονικό διάστημα της κουβέντας) ότι θα υπάρξουν ξεχωριστές ανακοινώσεις για τις μετακινήσει προς τα νησιά γιατί σε αυτά οι συνθήκες σε αυτά είναι εντελώς διαφορετικές.
Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται, όπως προανήγγειλε, μειωμένη επιβίβαση ταξιδιωτών κατά 50% (.σ.σ. αυτή τη στιγμή τα πλοία κινούνται με μόλις το 10% του πρωτοκόλλου τους), ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Με την σημερινή έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως έως και τις 18 Μαϊου παραμένουν ως έχουν τα μέτρα μετακινήσεως στην νησιωτική Ελλάδα 
«Καταφέραμε και περιορίσαμε τα κρούσματα στα νησιά. Για να προστατέψουμε την υγεία των νησιωτών. Επίσης διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας» σχολίασε σχετικά με μέτρα που ελήφθησαν στην προηγούμενη φάση. Επί της ουσίας;
Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπεί ελεύθερα το ταξίδι με πλοία. Εκτιμάται όμως ότι θα είναι αρκετά αργότερα περί τα τέλη Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου. Ολοι επιμένουν πάντως ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι το κλειδί στις εξελίξεις.. 
Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα στηρίξει την ακτοπλοϊα με 15 εκατομμύρια ευρώ «καθώς είναι εθνική προσφορά που πρέπει να στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας» είπε, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αίτημα στην ΕΕ για αποζημίωση της ακτοπλοϊας από ευρωπαϊκούς πόρους.
Μεταναστευτικές ροές, τουρκικές προκλήσεις και εκλογές
Σε ότι αφορά στις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι έχουν μηδενιστεί «λόγω της επαγρύπνησης και της ετοιμότητας των στελεχών του Λιμενικού. Προστατεύουμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της ΕΕ».
Σχολιάζοντας την παρενόχληση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τουρκικά μαχητικά, έκανε λόγο για «μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, που την εκθέτει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας». 
«Εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους ούτε στον Έβρο ούτε στο Αιγαίο» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, απέρριψε το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι «η συνέχιση της επιτυχημένης διαχείριση της επιδημίας και η στήριξη της κοινωνίας. Στην ατζέντα μας δεν υπάρχει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».