Ενημέρωση των Ανδριωτών για τα πεπραγμένα του Λιμενικού Ταμείου


Το ανανεωμένο κιόσκι αναμονής στο λιμάνι
(Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δίνεται δημόσια αναφορά για τα πεπραγμένα του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου-Τήνου  στους Ανδριώτες. Επί Γιάννη Γλυνού δεν είχε γίνει ενημέρωση για πράγματα που σχεδιάστηκαν. Και επί Θεοδόση Σουσούδη εγκαταλείφθηκε ο σχεδιασμός που είχε κάνει η διοίκηση Γλυνού και δεν υπήρξε δημόσια αναφορά για τα πεπραγμένα του λιμανιού του Γαύριου.
Ο Γ. Ματζώρος που ανέλαβε ως εκπρόσωπος της διοίκησης Λοτσάρη όχι μόνο δεν κρύφτηκε όπως αυτοί που είχαν την ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια και δεν έπραξαν τίποτα, αλλά από την αρχή ενημέρωσε ΔΗΜΟΣΙΑ για τον σχεδιασμό της ανάπλασης του Γαυρίου, που έβαλε μπροστά και για την παραλαβή και ολοκλήρωση των δύο λιμανιών που εκκρεμούν - Χώρας & Κορθίου. 
Με την πρώτη επιστολή που έστειλε και δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την στρατηγική που ακολουθεί η νέα διοίκηση για τα λιμάνια της Άνδρου. Και με την δεύτερη επιστολή - την οποία προσυπογράφουν όλα τα μέλη της σημερινής διοίκησης που έχουν αναλάβει ρόλους - ενημερώνει για το τι έχει γίνει και τι θα γίνει για το Γαύριο.
Για πρώτη φορά μια διοίκηση καταθέτει σχέδιο και κάνει δημόσιο απολογισμό. Και για μια ακόμα φορά η ομάδα Καπάκη συνεχίζει το αρνητικό της έργο. Αυτό που την χαρακτήρισε επί 5ετία και το οποίο συνεχίζουν  και τώρα σε αγαστή σύμπνοια και στο Λιμενικό Ταμείο. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως στέλεχος τους ήταν ο επί 2,5 χρόνια υπεύθυνος στο Λιμενικό Ταμείο ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτα για το λιμάνι και δεν έδωσε ποτέ κανένα απολογισμό. Πως το ξεχνάνε αυτό; - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΤΩΝ
Από τις πρώτες επισκευές στο λιμάνι
      Σε συνέχεια της από 23/4/20 επιστολής επικοινωνίας, στο φιλόξενο "Εν Ανδρω", θα επιχειρήσουμε  σήμερα να ενημερώσουμε τους Ανδριώτες συμπολίτες μας για την δραστηριότητα και τα πεπραγμένα  μας  , από την ημέρα ( Σεπτέμβριος 2019) επιλογής μας, από την νέα διοίκηση του Δήμου Άνδρου, σαν  νέα μέλη στο ΔΣ του ΔΛΤΤ-Α  .
      Προσωπικά αποδέχτηκα , την πρόταση του Δημάρχου μας Δημ. Λοτσάρη , να συμμετέχω στην νέα κοινή προσπάθεια, για το καλό της Άνδρου μας. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκα με την πολιτική , ούτε θα ασχοληθώ στο μέλλον .
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια που πέρασαν, από την έναρξη νέας  λειτουργίας του ΔΛΤΤ-Α το 2003, θα πρέπει να πω "ευγενικά", ότι η συμμετοχή της Άνδρου και των  αιρετών μελών μας στο ΔΛΤΤ-Α, ήταν ελάχιστα δημιουργική, εως ανύπαρκτη .
Βεβαίως και αναγνωρίζουμε  πολλές  αδυναμίες στην λειτουργία του Ταμείου,  που δυστυχώς  συνεχίζονται μέχρι σήμερα . Όμως ,τα λειτουργικά θέματα του Ταμείου πιστεύουμε, ότι ελάχιστα ενδιαφέρουν το μέσο συμπολίτη μας , που αναζητά  προφανείς απαντήσεις  στην καθημερινότητα του, από τους Δημοτικούς άρχοντες που ψηφίζει, ακριβώς για να δώσουν λύσεις.
    Ξεκινώντας την νέα πορεία μας , προέκυψε η ανάγκη  για επαρκή  ενημέρωση ολων των νέων μελών μας , για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου ως ΝΠΔΔ  ,  τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες , τις θεσμοθετημένες σχέσεις του Ταμείου με την Δημόσια Διοίκηση , την αναθέρμανση των σχέσεων Ανδριωτών  και Τήνιων  και με  τις άλλες Δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες  , την παρουσία ολων μας στα ΔΣ στην Τήνο, κλπ.  
      Πρώτα από όλα,  όμως,  θα έπρεπε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ,εμεις οι Ανδριώτες , ότι η κοινή μας προσπάθεια ,  με συνεργασία , αλληλεγγύη , αμοιβαία κατανόηση και πάνω από όλα , κοινή γραμμή στις επιδιώξεις μας για το καλό της Ανδρου . Ήταν αναγκαίο να ‘’μιλάμε’’ συχνά μεταξύ μας και γι’ αυτό τον λόγο,  ξεκινήσαμε τις περιοδικές συναντήσεις των δέκα νέων μελών ( 5 τακτικά ,5 αναπλ/κα) , περιοδικά σε όλα τα λιμάνια μας.
 Έγιναν συνολικά πέντε ομαδικές συναντήσεις μέχρι σήμερα , με παρουσία και εκπροσώπων των τοπικών αρχών . Συζητήσαμε , αξιολογήσαμε και ιεραρχήσαμε  πολλά θέματα , καθώς και προτάσεις για άμεσες λύσεις , που θα έπρεπε όμως να ‘’περάσουν ‘’ μέσα από το ΔΣ του ΔΛΤΤΑ  ( εδρεύει στην Τήνο ).
 Εδώ άρχιζε πάντοτε , η άγνωστη σε όλους μας (αλλά αναγκαία)  , σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία . Είναι το κομβικό σημείο από όπου ξεκινάς μια εξαιρετικά δύσκολη πορεία ή την εγκαταλείπεις από την αρχή. Δυστυχώς αυτή , η κοινή διεκδίκηση των επιδιώξεων , τορπιλίστηκε, από μέσα .
 Ένα πολιτικό δίδυμο, χωρίς καμία ουσιαστική προσφορά μέχρι σήμερα , έχουν μια ρηχή άποψη για όλα, που την εκφράζουν με κραυγές και προσωπικές  ύβρεις , μόνον στα προσφιλή  τους , τοπικά,  μέσα επικοινωνίας και  επιλέγουν  μια προσωπική και διασπαστική  πολιτική , με  την υποβολή διάφορων αόριστων αιτημάτων τους, στον Πρόεδρο του Ταμείου στην Τήνο , παρακάμπτοντας τους άλλους Ανδριώτες .
Αυτή ακριβώς είναι η μέχρι σήμερα προσφορά τους στην Ανδρο και στους ψηφοφόρους τους . Αν νομίζουν , ότι έχουν προφέρει κάτι χειροπιαστό η συγκεκριμένο ,  στο Λιμενικο Ταμείο Ανδρου , τους προκαλούμε να το πουν δημόσια .
   Ο Προέδρος του ΔΛΤΤ-Α,  μας ζήτησε εγγράφως το… προφανές . Να υποβάλλουμε μόνον συντεταγμένα στο μέλλον  ( όλα τα μέλη που εκπροσωπούμε την Ανδρο ),  τα αιτήματα μας , μέσω του υποφαινόμενου  , σαν εντεταλμένου συμβούλου του κ. Δ. Λοτσάρη , Δημάρχου Ανδρου .    Δυστυχώς , παρά τις εκκλήσεις μας για συνεννόηση , όχι μόνον  συνέχισαν  το βιολί τους ,  αλλά και  προχώρησαν και σε νέες  ….μορφές πάλης  , με νέα  αστεία , διχαστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα στο ‘’Ανδρος της Ζωής τους’’ με διαχειριστή τον……. Ι.Καπάκη και στο ‘’Ανδρος πορταλ’’ .
       Ελπίζω οτι η προηγουμένη αλλά και παρούσα επιστολή μου στο ‘’Εν Ανδρω’’ , να  βοηθήσει  το δίδυμο να μάθει  επιτέλους , τι σημαίνει ΠΕΑΛ , MASTER PLAN , κλπ  , πριν φέρουν ξανά το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρου .
    Αναγκαστικά λοιπόν ανασυνταχθήκαμε. Τους αγνοήσαμε . Γιατί πέραν από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του πολιτικού δίδυμου , υπάρχει η ανάγκη των καθημερινών υποχρεώσεων  , η πιστή τήρηση υφιστάμενων συμβάσεων , η εκπροσώπηση με τρίτους κλπ.  Οι κοινές μας συναντήσεις σταμάτησαν προσωρινά και θα επαναληφθούν άμεσα,  χωρίς την παρουσία των παραπάνω. 
Τα φώτα και τα άλλα υλικά που παρελήφθησαν για το λιμάνι.
Ας κλείσουμε την παρένθεση για να πάμε στην ουσία.
 Έγινε καταγραφή και ενημέρωση  ολων των θεμάτων στα λιμάνια μας και μετα από ιεράρχηση ξεκινήσαμε δουλειά , με μια προσπάθεια επίλυσης χρονίων και θεσμικών  θεμάτων . Ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το Α.
  1. Από την προηγουμένη Δημοτική αρχή, είχε ξεκινήσει μια διαδικασία διαχωρισμού των Ταμείων Ανδρου –Τήνου  . Πράγματι , πολλές από τις δυσλειτουργίες του Ταμείου , οφείλονται στην αμοιβαία δυσπιστία  και στην δυσκολία λήψης αποφάσεων λόγω της απόστασης των δυο νησιών . Με πρωτοβουλία του νέου μας Δημάρχου, κάναμε διαδοχικές συναντήσεις για αυτό το θέμα , με τους υπουργούς και Γ.Γ. των αρμόδιων υπουργείων   Εσωτερικών και Ναυτιλίας . Δυστυχώς το αίτημα μας τελικά  απορρίφθηκε. Μας δήλωσαν οτι υπάρχει ενας νέος διαφορετικός κυβερνητικός σχεδιασμός αναδιοργάνωσης , ολων των Λιμενικών ταμείων . Αναγκαστικά  θα έπρεπε  να ξεκινήσουμε την νεα πορεία  μας,  με το υπάρχον νομικο πλαίσιο , αναμένοντες τις νέες θεσμικές αλλαγές .
  2. Το δεύτερο θεσμικά χρόνιο πρόβλημα,  ήταν η εμφανής έλλειψη έστω και μιας στοιχειώδους υποδομής,  για να λειτουργήσει το Ταμείο στο νησί μας . Δεν υπήρχε στην Άνδρο  ούτε  ένα  γραφείο , με αρχείο , με τηλέφωνο , με έναν υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης .
Για πολλά χρόνια , όλα ήταν στο αέρα, σε αντίθεση με την Τήνο, όπου υπάρχουν, σύγχρονα γραφεία, με κατάλληλα εκπαιδευόμενους υπαλλήλους και όλο τον αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αν και φαίνεται πολύ απλό δεν ήταν. Τελικά καταφέραμε σε λίγους μήνες να ιδρύσουμε θεσμικά, Περιφερειακό Γραφείο του Ταμείου, στο Γαύριο στο Δημοτικό κατάστημα. Αυτό έγινε σε απόλυτη συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, την κ. αντιδήμαρχο Γαυριου  και με το Τοπικό Συμβούλιο Γαυριου. Επιτέλους  το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου έχει έδρα και στην... Άνδρο! Με γραφείο, με διαδίκτυο  και τηλέφωνο. Επίσης σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Γαυριου, παραχωρήθηκε στο Ταμείο, ένας μικρός αλλά ασφαλής χώρος αποθήκευσης. Αποκτήσαμε επιτέλους  στο Γαυριο μια ασφαλή αποθήκη για τα αναλώσιμα υλικά, που προμηθευόμαστε: χρώματα, λάμπες, εργαλεία, υλικά καθαριότητας, σημαίες, κλπ.
  1. Ο επαρκής φωτισμός του λιμανιού μας ήταν ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα  για την ασφάλεια επιβατών και πλοίων . Οι υψηλοί πυλώνες φωτισμού ήταν για πολλά χρόνια κατεστραμμένοι και επικίνδυνοι. Προμηθευτήκαμε αμέσως, δυο νέους 9μετρους πυλώνες με τα ανάλογα φωτιστικά σώματα και τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο στα κατάλληλα σημεία. Όμως επειδή συνολικά, ο κύριος εξοπλισμός φωτισμού λιμένα,  είναι  παλιός και έχει φθαρεί και καταστραφεί, από τις επικρατούσες  καιρικές συνθήκες, αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε μέσω του ΔΛΤΤ-Α  νέα  προμήθεια, ολικής αντικατάστασης και αναμένουμε σύντομα την παραλαβή των νέων  πυλώνων  με  τα φωτιστικά  τους, για να αντικατασταθούν με  νέας τεχνολογίας LED , με αυστηρές προδιαγραφές για θαλάσσιο περιβάλλον και με εύκολη και ασφαλή πρόσβαση  επισκευών. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τους υπάλληλους του Ταμείου στην Τήνο, για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας .
  2. Αποξηλώσαμε ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ