Πρόσφατες ειδήσεις

Ριζότο με άγριες αγκινάρες και πέτρωμα Τήνου

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Ριζότο με άγριες αγκινάρες και πέτρωμα Τήνου
Οι αναρτήσεις μας για τα πασχαλιατικα γλυκισματα της Τήνου ετυχαν της θερμοτατης αποδοχης σας εν μεσω εγκλεισμου και κορονοιού... γλυκές τυροπιτούλες και γλυκές σκεπαστές με το παραδοσιακό τυρί μας το ΠΕΤΡΩΜΑ είχαν την τιμητική τους. Σήμερα σας δίνουμε μια άλλη χρήση του πετρώματος για ένα απολαυστικό πιάτο με υπογραφή του πλέον ειδικού στην μαγειρική.
Ο ΤΗΝΙΑΚΟΣ πλέον ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ «ανέβασε» ένα υπέροχο ριζότο που εμείς θα το λέγαμε το «ΤΗΝΙΑΚΟ ΡΙΖΟΤΟ» αφού κατά βάση περιλαμβάνει τηνιακά προϊόντα : « Άγριες αγκινάρες Τήνου (σίγουρα θα γίνεται και με ήμερες ) τυρί «ΠΕΤΡΩΜΑ» Τήνου και βούτυρο Τήνου παραγωγής του τυροκομείου μας .
Ζητήσαμε από τον Ευριπίδη να μας καταγράψει την συνταγή που έφτιαξε για να σας την δωρίσουμε. Με μεγάλη του χαρά μας την πρόσφερε και για αυτό τον ευχαριστούμε θερμά …μας έχει υποχρεώσει με την ανιδιοτελή προθυμία του ...
ΥΛΙΚΑ
• 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
• 3 άγριες αγκινάρες Τήνου
• 150 γραμμάρια Πέτρωμα Τήνου
• 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1/2 σκελίδα σκόρδο
• 5 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 30 ml λευκό κρασί
• 50 γρ βούτυρο Τήνου
• 1 λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
• λίγο κρόκο (μπαχαρικό) προαιρετικά
ΣΥΝΤΑΓΗ
• Η προετοιμασία του ριζότο με αγκινάρες και πέτρωμα είναι αρκετά απλή.
Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσετε προσεκτικά τις αγκινάρες, στη συνέχεια να αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα (τα πιο σκληρά) και στη συνέχεια να τις κόψετε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ βάλτε φρέσκο νερό και το χυμό 1 λεμονιού. Βάλτε τις φέτες αγκινάρες στο όξινο νερό για να τις μουλιάστε για περίπου 5 λεπτά.
• Μετά, πάρτε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι και βάλτε μέσα 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την μισή σκελίδα σκόρδο. Κρατήστε μέτρια τη φωτιά και μόλις το σκόρδο αρχίσει να ροδίζει, προσθέστε τις αγκινάρες σε φέτες και σοτάρετε σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά. Μετά, με μια κουτάλα ρίχνετε ζεστό ζωμό κοτόπουλο. Καλύψτε τα με ένα καπάκι και αφήστε να μαγειρευτούν σε μια χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15-20 λεπτά .
• Όταν οι αγκινάρες μαλακώσουν, αφαιρέστε το σκόρδο, βάλτε αλάτι και κρατήστε τες ζεστές.
*Προχωρήστε με την προετοιμασία του ριζότο : σε μια κατσαρόλα βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τηγανίστε απαλά το κρεμμύδι και όταν ροδίσει, προσθέστε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
• Σε αυτό το σημείο προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. Όταν το κρασί έχει απορροφηθεί πλήρως, προσθέστε τις αγκινάρες αφού κρατήσετε 4-5 φέτες για το γαρνίρισμα και ανακατέψτε προσεκτικά.
*Προσθέστε στο ριζότο 3 κουτάλιες βραστό ζωμό κοτόπουλο, ανακατέψτε και αφήστε το να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 14 - 18 λεπτά (ακολουθήστε τους χρόνους μαγειρέματος που υπάρχουν στη συσκευασία του ρυζιού). Αν θέλετε το ριζότο σας να γίνει αρωματικό και με ωραίο χρώμα, προσθέστε κρόκο διαλυμένο σε ένα μικρό ποτηράκι ζωμό.
*Ανακατεύετε το ριζότο για να μην κολλήσει το ρύζι και το κρατάτε υγρό προσθέτοντας όταν χρειάζεται συνέχεια ζωμό.
• Όταν το ρύζι αρχίζει και χυλώνει, τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε το πέτρωμα, λίγο ζωμό και ανακατέψτε έντονα, έτσι ώστε το τυρί να λιώσει για να σχηματίσει μια κρέμα. Προσθέστε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
*Το ριζότο σας είναι έτοιμο προσπαθήστε να είναι υγρό γιατί με την θερμοκρασία θα σφίξει κι άλλο μέχρι να φτάσει στο τραπέζι. Στη συνέχεια σερβίρετε το ριζότο στα πιάτα, τοποθετήστε από επάνω τις φέτες αγκινάρας και καταναλώστε το αμέσως.