Παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού μέχρι τις 4 Μαΐου


pinakas-2.jpg

 Την παράταση των μέτρων περιορισμού έως τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Πρόκειται για παράταση μίας εβδομάδας, καθώς η αρχική ημερομηνία άρσης κάποιων από των μέτρων περιορισμού είχε τοποθετηθεί στις 27 Απριλίου.

«Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα. Τα μέτρα του σχεδίου μετάβαση στην κανονικότητα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η επιτυχία του σχεδίου μας κατά του κορονοϊο μέχρι σήμερα απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και θυμάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πληθυσμό. Αυτή η εικόνα είναι για μας θυμίζει γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα»
 

«Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε συνήθειες όπως το πλύσιμο χεριών η αποφυγή επαφών κλπ.»
Όπως είπε το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε φάσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο και σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στον πληθυσμό. «Θα προχωρούμε εβδομάδα – εβδομάδα» ανέφερε.

Για τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα το σχολείων, είπε ότι «πρέπει να δούμε τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής αν θα αφορά σταδιακό άνοιγμα και αν θα υπάρχει ιεράρχηση στο άνοιγμα της οικονομίας».
«Η επιτυχία του σχεδίου μας μέχρι σήμερα απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και θυμάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πληθυσμό. Αυτή η εικόνα είναι για μας θυμίζει γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα», τόνισε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε πως «σύντομα αρχίζει η μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα και στόχος όπως είπε είναι να πάρουμε τις ζωές πίσω».
Για τη χρήση μασκών, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στη χθεσινή τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα. «Αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι από τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα χρειαστεί να συμμορφωθούμε και να συνηθίσουμε, αναμένουμε τις οδηγίες των ειδικών», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της ΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση.
«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».
Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».

Για τα voucher των επιστημόνων

«Οι επιστήμονες του προγράμματος τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε, θα λάβουν τα σε ερώτηση αν ο κ. Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μετά την χτεσινή κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης: Ναι.. Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο σύντομο χρόνο είναι λογικό να υπάρχουν και αστοχίες.
Σημασία έχει οι αστοχίες να διορθώνονται, όπως και έγινε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα καταβληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξετάζεται αν μπορούν να διατεθούν και ευρωπαϊκοί πόροι».
Επιπλέον, σε ερώτηση αν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μετά την χθεσινή κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «ναι».