Ιερεύς Μάρκος Σ. Φώσκολος: 20 Χρόνια προσφοράς στην Ενορία Μουντάδου - Καρυάς - Τζάδου

Όταν οι μαθητές του Χριστού Του ζήτησαν να τους υποδείξει πώς να προσεύχονται, Εκείνος τους ανέφερε και τους έμαθε και μέσω αυτών έμαθε κι εμάς, την λεγόμενη Κυριακή Προσευχή, το γνωστό μας Πάτερ ημών.
Μας είπε δηλαδή, ότι όλοι οι άνθρωποι, είμαστε και πρέπει να αισθανόμαστε αδέλφια, αφού έχουμε κοινό Πατέρα, τον Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς.
Αυτό το βίωσε από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία. Οι πιστοί από τα πρώτα χρόνια, ήξεραν ότι αποτελούν μία πνευματική οικογένεια, με κοινό Πατέρα, τον Χριστό και Θεό μας κι αυτό επηρέασε άμεσα τον τρόπο της καθημερινότητάς τους.
Αυτό πέρασε αμέσως, μέσα στις τοπικές ομάδες των πιστών σε όλα τα μέρη, αρχικά της Μεσογείου και της Ελλάδας, μετά της Ευρώπης και τελικά όλων των περιοχών όπου υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία.
Διαμορφώθηκαν ενορίες στις οποίες, βιώνουμε αυτή τη σχέση με τον Θεό και μεταξύ μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιστοί θέλοντας να έχουν αισθητά και χειροπιαστά μπροστά τους την εικόνα του Θεού Πατέρα, ονομάζουν τους ιερείς τους παπάδες. Παπάς είναι το χαϊδευτικό της λέξης μπαμπάς, πατέρας. Ο ιερέας, ο παπάς, για τον πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό, είναι ο πνευματικός πατέρας της οικογένειας των ανθρώπων που μεταφέρει όλα τα αιτήματά τους, στον επουράνιο Πατέρα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κι όχι μόνο.
Απ’ την άλλη είναι αυτός που μεταφέρει τις ευλογίες του Ουράνιου Πατέρα, επειδή είναι ο πνευματικός πατέρας και κάνει αισθητή την παρουσία του Θεού μέσα στην πνευματική οικογένεια, την ενορία.
Τόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του παπά μέσα στις ορθόδοξες κοινότητες ανά τους αιώνες. Aυτό ακριβώς το γεγονός έχουμε την ευλογία να ζούμε στην ενορία μας, στα χωριά μας.
Τα τελευταία 20 χρόνια χαιρόμαστε την παρουσία του π. Μάρκου Φώσκολου, του πατρός Μάρκου του Δ΄, διότι τα χρόνια που η ενορία μας έχει την σημερινή της μορφή, δηλαδή την αποτελούν τα χωριά Μουντάδος, Καρυά, Τζάδος, πάντα ο παπάς είναι Μάρκος (Μάρκος Αλβέρτης, Μάρκος Σιγάλας, Μάρκος Θεοδοσίου, Μάρκος Φώσκολος).
Ο πατήρ Μάρκος ο Δ΄ γιός του πατρός Σπυρίδωνος και αδελφός του πατρός Ιακώβου, είναι το πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει τους ανθρώπους και των τριών χωριών να προβαίνουν σε σκέψεις και έργα προόδου.
Συντήρησε κι εξωράισε όλες τις εκκλησίες της ενορίας (βάψιμο και προστασία από την υγρασία, επισκευή του καμπαναριού του Αγίου Ιωάννου, άσπρισμα και στεγανοποίηση του Αγίου Ελευθερίου, του Αγίου Δημητρίου, καλλωπισμός της αίθουσας του Τζάδου και άλλα πολλά.)
Γλυκομίλητος προς όλους. Ευλαβής λειτουργός. Φιλότιμος αδελφός, πάντα δίπλα τόσο στις χαρές - που είναι το εύκολο και το ευχάριστο, όσο και στις λύπες και στα δυσάρεστα και στους θανάτους, όπου η παρουσία του παπά πρέπει να είναι δυναμική αλλά ταυτόχρονα και διακριτική. Να παρηγορεί αλλά και να μην εξαντλεί με κηρύγματα κι εύκολες διδασκαλίες.
Εμείς που ζούμε εκτός χωριού, αλλά επικοινωνούμε τακτικότατα μαζί του και συνεργαζόμαστε σε όλα τα έργα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται τόσο στον Μουντάδο όσο και στην Καρυά και στον Τζάδο, ξέρουμε ότι πάντα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία.
Παπά Μάρκο σε ευχαριστούμε για όλα όσα έχεις κάνει για όλους μας. Για τους ζωντανούς αλλά και για τους κεκοιμημένους. Για την ομορφιά των εκκλησιών των χωριών μας, αλλά και για την αξιοπρέπεια, την λιτότητα αλλά ταυτόχρονα και την αρχοντιά που χαρακτηρίζει τα κοιμητήριά μας.
Σ’ ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και σου ευχόμαστε μετά από πολλά-πολλά χρόνια, να αξιωθείς να παραδώσεις την ενορία μας σε έναν άλλο π. Μάρκο, τον πατέρα Μάρκο τον Ε΄.
Χριστός Ανέστη!
Υ.Γ. Και μία οφειλόμενη προσθήκη.
Ο παπάς βοηθιέται στο έργο του αλλά και αναδεικνύεται ως προσωπικότητα και ως πραγματικός πατέρας τόσο της πνευματικής οικογένειάς του της ενορίας του, όσο και της δικής του φυσικής οικογένειας, αν στέκεται δίπλα του βοηθός και συνοδοιπόρος μία σωστή παπαδιά.
Τέτοια είναι και η πρεσβυτέρα μας, η Νεκταρία, κόρη του πατρός Στυλιανού Τουφεκλή. Διακριτική, αφανής αλλά ουσιαστική είναι πάντα η παρουσία της. Κρατάει σωστά το ισοκράτημα για να μπορεί ο παπά Μάρκος να ψέλνει και να υμνεί τον Τριαδικό Θεό μας, σε όλους τους ήχους και να ποιμαίνει το εντός κι εκτός Τήνου ποίμνιο της ενορίας του.
(φωτογραφικό υλικό: 2 Απριλίου 2000, Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρυάς, ημέρα κατά την οποίαν ο π. Μάρκος Φώσκολος ανέλαβε τα καθήκοντα από τον π. Μάρκο Θεοδοσίου. Τον καλωσόρισαν ο τότε Δήμαρχος Τήνου κ. Σάββας Απέργης και εκ μέρους των χωριών ο δάσκαλος Πέτρος Βιδάλης).
Σύνδεσμος των απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων.
Πολιτιστικός σύλλογος Καρυάς Τήνου.