Τι θα γίνει με τον Πανάγιο Τάφο την περίοδο ενόψει του Πάσχα


Οι ηγέτες των τριών χριστιανικών κοινοτήτων που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη στο Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ απευθύνθηκαν στους πιστούς με μια επιστολή που τους παροτρύνουν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις κατά την επίσκεψή τους.

Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου θα παραμείνει ανοιχτή, οι Θείες Λειτουργίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με όλα τα μέτρα που καθορίζονται από τις αρχές. Ταυτόχρονα, ζητείται από τους πιστούς να μην συγκεντρώνονται σε ομάδες περισσότερων από 10 ατόμων μέσα στην εκκλησία, να κρατήσουν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων και να μην φιλουν και να μην αγγίζουν τις εικόνες, τις πέτρες, τα άμφια του κλήρου ή το εκκλησιαστικό προσωπικό.

 
Οι συντάκτες της επιστολής είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ ‘, ο επικεφαλής της φραγκισκανικής επιτήρησης των Αγίων Τόπων, Francesco Patton και ο πατριάρχης της  Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Nurkhan Manukyan. Οι τρεις κάλεσαν όλους τους πιστούς να τηρούν αυστηρά όλες τις απαιτήσεις των πολιτικών αρχών για την προστασία από την εξάπλωση της νόσου.
Συγκεκριμένα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει:
Τήν Παρασκευήν, 7ην/20ήν Μαρτίου 2020, αἱ τρεῖς Μείζονες Κοινότητες, αἱ ἔχουσαι τήν προσκυνηματικήν εὐθύνην διά τά Πανάγια Προσκυνήματα, ἤτοι τό Ἑλληνορθόδοξον Πατριαρχεῖον Ἱερουσαλήμ, ἡ Κουστωδία τῆς Ἁγίας Γῆς τῶν Φραγκισκανῶν καί τό Πατριαρχεῖον τῶν Ἀρμενίων εἰς Ἱεροσόλυμα προέβησαν εἰς Δήλωσιν, διευκρινίζουσαν εἰς τούς πιστούς ὅτι ὁ Ναός τῆς Ἀναστάσεως, ἐν ᾧ ὁ Φρικτός Γολγοθᾶς καί ὁ Πανάγιος Τάφος θά παραμείνῃ ἀνοικτός διά τάς ἀκολουθίας συμφώνως πρός τό ἰσχῦον προσκυνηματικόν καθεστώς καί ὅτι δύνανται οὗτοι νά προσέρχονται διά προσευχήν συμμορφούμενοι πρός τάς ὁδηγίας τῶν Τοπικῶν Ἀρχῶν
Ακολουθεί η επιστολή στα αγγλικά όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Καλούμαστε να ζήσουμε αυτήν την φορά με πίστη και εμπιστοσύνη στο έλεος του Κυρίου και στη φροντίδα Του για όλα τα πλάσματά Του. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να τηρήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων πολιτικών αρχών που έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, οι αρχηγοί των Εκκλησιών που είναι επιφορτισμένοι με την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ παροτρύνουμε τον καθένα να συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις για τη δημόσια υγεία, όπως δημοσιεύονται. Οι κοινότητες που ζουν στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου θα συνεχίσουν τη συνηθισμένη ζωή της Εκκλησίας σύμφωνα με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πνευματικά ενωμένοι με το στόχο μας να διατηρήσουμε τη μακρά παράδοση αιώνων των συνεχιζόμενων προσευχών στην Εκκλησία, ακόμη και σε αυτές τις θλιβερές περιόδους, όταν οι προσκυνητές δεν μπορούν να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και οι ντόπιοι πιστοί υποχρεώνονται να παραμείνουν στα σπίτια τους”.
Και κατόπιν συνιστούν:
-Αποφύγετε κάθε συγκέντρωση περισσότερων από 10 ατόμων στον ίδιο χώρο και ταυτόχρονα στη Βασιλική.
-Διατηρείτε μια ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κάθε ατόμου.
-Αποφύγετε οποιαδήποτε πράξη αφοσίωσης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει φυσική επαφή, όπως αγγίζοντας και φιλώντας τις πέτρες, αγγίζοντας τις εικόνες, τα άμφια και το προσωπικό της Βασιλικής.
-Να τηρείτε πάντοτε τις οδηγίες των αρχών.
Καταλήγουν στην επιστολή λέγοντας:
“Ο Πανάγιος Τάφος είναι ο απόλυτος τόπος ελπίδας. Ελπίδα ότι η πίστη θα νικήσει την αμφιβολία, το φως θα νικήσει το σκοτάδι και η ζωή θα θριαμβεύσει πάνω από το θάνατο. (…) προσυπογράφουμε τις προσευχές μας με εκείνες των πιστών όλων των θρησκειών ζητώντας το τέλος αυτής της πανδημίας. Προσευχόμαστε για όλους όσοι πλήττονται από τον ιό σε όλο τον κόσμο και εκφράζουμε τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους που βοηθούν και φροντίζουν τα θύματα”
pentapostagma.g