Πρόσφατες ειδήσεις

Συνθήκες προχωρημένης Άνοιξης- επέλαση θερμής εισβολής στην Ευρώπη

Ήδη από την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, πάνω από την Ευρώπη, ξεκινάει να αναπτύσσεται μια γιγαντιαία ράχη υψηλών πιέσεων. Η ράχη αυτή, φαίνεται  πως θα εδραιωθεί για τα καλά, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10-15 ημέρες από αύριο. Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- και μάλλον προϊόν κλιματικής αλλαγής- για το ‘ άστατο’ της εποχής. Τι σημαίνει όμως αυτή η ράχη, τι αποτέλεσμα θα έχει στον καιρό?
Η παραπάνω εικόνα, ( απόκλιση θερμοκρασιών από τον μέσο όρο) δείχνει ακριβώς το τι θα συμβεί στην Ευρώπη και την χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Η ράχη αυτή, θα προκαλέσει έντονη καθίζηση αερίων μαζών, κάτι που σημαίνει αύξηση του εύρους θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας-νύχτας, πρωινές ομίχλες και πλήρη απουσία βροχών. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πολλές περιοχές, ακόμη και της Γερμανίας, ο υδράργυρος θα ξεπερνά τους 21-23 βαθμούς μέγιστες, κάτι που θα παραπέμπει σε τέλη Μαΐου!

Στην χώρα μας, αντίστοιχα οι υψηλές αυτές πιέσεις, θα δώσουν ένα 10+ήμερο με απόλυτη αιθρία, ασθενείς ανέμους και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ημέρας – νύχτας στα ηπειρωτικά. Δηλαδή μακρυμάνικα το πρωί, κοντά το μεσημέρι με την θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 26-27 βαθμούς μέγιστες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές!
* * Τέτοια μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας πανευρωπαικού χαρακτήρα, έχουν φέρει στο παρελθόν εξαιρετικά βίαιες καιρικές μεταβολές. Δεν θεωρώ λοιπόν καθόλου απίθανο, να έχουμε μια απότομη μετάβαση από το ‘χαλαρό καλοκαίρι’ σε ‘ βαρυχειμωνιά’ με ότι αυτό συνεπάγεται.